Sezon grillowy w pełni – aromatyczne dania przyrządzanie na węglowych, gazowych i elektrycznych grillach serwujemy zarówno w przydomowych ogródkach, jak i na działkach. A co wtedy, gdy po kilku tygodniach wciąż te same dania znudziły się Twoim towarzyszom? Wypróbuj sprawdzony, oryginalny pomysł na dania z grilla!
Nie samą karkówką człowiek żyje
Wielu z nas z utęsknieniem czekało na sezon grillowy. Dobrze wypieczona karkówka, szaszłyki, żeberka, kiełbasa w każdym wydaniu i warzywa – to najpopularniejsze dania, których nie może zabraknąć na żadnym grillu. Jednak nawet najwytrwalszemu działkowiczowi ciągłe jedzenie karkówki w końcu może się znudzić. Warto wtedy wypróbować smaczne i zdrowe alternatywy!
Ryba z grilla
O tym, że ryby są zdrowe, wiedzą nawet dzieci. Nawet jeśli nie jesteś ich wielkim fanem, w wersji grillowanej z pewnością je pokochasz! Rybie nie potrzeba wiele, by stworzyła doskonałe danie z rusztu. Wystarczy ją lekko posolić, ewentualnie włożyć do niej nieco przeciśniętego przez praskę czosnku, świeżego kopru i masła. Całość zawijamy w folię aluminiową i grillujemy po kilka minut z każdej stronie. Taka ryba świetnie smakuje z ziemniaczkami i innymi warzywami z rusztu, do tego jest lżejszym i mniej kalorycznym daniem niż karkówka czy kiełbasa.
Burger z grilla
W Stanach Zjednoczonych żadna impreza na działce nie obędzie się bez burgerów! To właśnie te z rusztu – nie z patelni czy z piekarnika – okazują się najbardziej wyjątkowe w smaku, soczyste i aromatyczne. Jeśli więc chcesz pozytywnie zaskoczyć swoich gości, przygotuj im pyszne burgery z grilla!
Mięso na burgery najlepiej przygotować samemu. Idealnym wyborem okazuje się świeżo zmielona wołowina. Wystarczy delikatnie ją posolić tuż przez wrzuceniem na ruszt. Wołowinie, podobnie jak rybie, nie potrzeba wiele, by zyskała niepowtarzalny smak. Wiedzą o tym między innymi burgermasterzy z Pasibusa – każdy przyrządzany tutaj burger Olsztyn to połączenie świeżych składników i mięsa bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku. Gdy raz spróbujesz burgera z tego lokalu, już nigdy nie sięgniesz po niskiej jakości kanapki z popularnych fast-foodów. Zyskasz też bazę smakową do tworzenia własnych unikalnych dań z grilla!
Kurczak z ananasem z grilla
Na koniec zostawiliśmy nieco trudniejszy do zrealizowania, ale za to wyjątkowy przepis! Kurczak z grilla w sosie teriyaki to propozycja dla osób lubiących nieco słodsze smaki. Marynatę przygotuj z sosu teriyaki, brązowego cukru, sosu sojowego, miodu, odrobiny chilli i posiekanego czosnku. Pokrój pierś z kurczaka w mniejsze plastry, zamieszaj w marynacie i odstaw na godzinę. Po tym czasie grilluj filet z każdej strony przez 7-8 minut, na koniec dodaj ananasa z olejem roślinnym i piecz jeszcze przez 2-3 minuty. To wyjątkowe danie stanie się hitem na każdej imprezie grillowej!
Oczywiście pomysłów na oryginalne dania z grilla jest więcej. Warto eksperymentować i wybrać te, które najlepiej trafią w gust Twój i Twoich gości!
- Zewnętrzny materiał partnerski